You are currently viewing ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΒΙΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΩΡΟΣΚΟΠΙΟ

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΒΙΑΣ ΣΕ ΕΝΑ ΩΡΟΣΚΟΠΙΟ

Βία, κακοποίηση, εκφοβισμός, «bullying»! Φαινόμενα που αποτελούν μάστιγα της εποχής! Η βία αναφέρεται στην πράξη της επιθετικότητας και της κατάχρησης που αποσκοπεί στον ψυχικό ή σωματικό τραυματισμό ενός ανθρώπου. Η βία μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, σημαντικότερες εκ των οποίων είναι η ενδοοικογενειακή, η ενδοσχολική, η σεξουαλική, η συναισθηματική και η ψυχολογική. Κακοποίηση είναι η άδικη και ακατάλληλη μεταχείριση ενός ενήλικα ή ανηλίκου με σκοπό την ικανοποίηση του θύτη. Η κακοποίηση μπορεί να εκδηλωθεί με τη μορφή σωματικής, λεκτικής, σεξουαλικής μορφής και «εγκλήματος». Όλες αυτές οι συμπεριφορές σχετίζονται με ψυχικά διαταραγμένες συμπεριφορές και έλλειψη αυτοεκτίμησης ή αυτοπεποίθησης. Ο εκφοβισμός ή αλλιώς «bullying» είναι μία έννοια αρκετά μπερδεμένη. Η έννοια είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις σχολικές μονάδες και συνήθως έχουμε την εντύπωση ότι αφορά μόνο στα σχολεία. Ωστόσο, ο εκφοβισμός ή αλλιώς το «bullying» απαντάται σε μικρές κοινωνικές ομάδες όπως στον στρατό, στον εργασικό χώρο. Όλες οι ανωτέρω έννοιες πηγάζουν από την τάση κυριαρχίας του θύτη έναντι του θύματος.

Η οικονομική κρίση, η μάστιγα της πανδημίας του «Covid-19», η κρίση του θεσμού της οικογένειας, η πολυπλησθσμικότητα της κοινωνίας αλλά και η ετερότητα που αυτή εμφανίζει αποτελούν σημαντικές αιτίες των ανωτέρω ασθενικών συμπεριφορών. Ο εκφοβισμός μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, μπορεί να είναι άμεσος και να εκδηλώνεται με την απευθείας επίθεση εναντίον του θύματος, έμμεσος που εκδηλώνεται με το φαινόμενο της συγκάληψης της πράξης, σωματικός, λεκτικός, σεξουαλικός, συναισθηματικός ακόμα και ηλεκτρονικός (διαρροή προσωπικών στιγμών). Ο ρόλος της παιδείας, της εκπαίδευσης και της διαπαιδαγώγισης αποτελεί το κλειδί που θα ελέγξει ή καλύτερα θα περιορίσει τα εν λόγω φαινόμενα. Ο ρόλος των κοινωνικών λειτουργών, των ψυχοθεραπευτών και της πολιτείας πρέπει να είναι καίριος ώστε να αποφευχθούν βαιότητες, κακοποιήσεις και εγκλήματα. Ιδιαίτερη είναι η σχέση θύτη-θύματος, με τον μεν πρώτο να εκδηλώνει μία διάθεση κυριαρχίας έναντι του δευτέρου ενώ το θύμα εκφράζει μία παθητική στάση. Ο θύτης χρειάζεται να αναπτύξει την έννοια της ενσυναίσθησης ώστε να μπορεί να μπει στη θέση του θύματος (κάτι που φυσικά είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επιτευχθεί) ενώ το θύμα πρέπει να μάθει να αντιδρά και να επικοινωνεί το συμβάν της κακοποίησης ή του εκφοβισμού. Όλα αυτά αφορούν τους τομείς της ψυχολογίας, της παιδαγωγικής και της εκπαίδευσης και δεν θα επεκταθώ περισσότερο. Εκεί που θέλω να επικεντρώσω είναι στην «Αστρολογική» εκδοχή και προσέγγιση! Υπάρχουν ενδείξεις που να φανερώνουν έναν βίαιο χαρακτήρα; Ασφαλώς! Ποιες είναι αυτές οι αστρολογικές επιρροές; Ποιες είναι οι ενδείξεις ενός βίαιου ωροσκοπίου;

Παραδοσιακά, στην αστρολογία δύο είναι οι πλανήτες που σχετίζονται με περιστατικά βίας, επιθετικότητας, κακοποίησης και εκφοβισμού. Ο Πλούτωνας και ο Κρόνος! Ο Πλούτωνας σχετίζεται περισσότερο με τους «θύτες» ενώ ο Κρόνος με τα «θύματα». Σκληρές και κόντρα γωνίες του Άρη, του Ήλιου και της Σελήνης με τον Πλούτωνα και τον Κρόνο αποτελούν δείκτες ενός βαίοιυ χαρακτήρα. Επιπρόσθετα στις όψεις αυτές μπορούμε να προσθέσουμε και κόντρα γωνίες μεταξύ του Κρόνου με τον Πλούτωνα.

Ήλιος τετράγωνο/αντίθεση/σύνοδος Πλούτωνας: Οι όψεις δείχνουν έναν βίαιο και καταπιεστικό χαρακτήρα. Το άτομο διακατέχεται από αισθήματα επιβολής και κυριαρχίας ενώ συνεχώς βιώνει ένα αίσθημα «ανικανοποίητου». Όσο και να πλουτίσει, όσο και να ανέλθει κοινωνικά, επαγγελματικά και ιεραρχικά το άτομο βιώνει ένα συναισθηματικό κενό. Έχουμε να κάνουμε με έναν χαρακτήρα έντονα ανασφαλή που συνεχώς προσπαθεί να καλύψει το συναισθηματικό του κενό. Διακατέχεται από ένα έντονο αίσθημα μειονεξίας που το οδηγεί σε απόλυτες, απολυταρχικές και ελεγκτικές συμπεριφορές. Ο χαρακτήρας του ατόμου είναι παρανοικός, απαιτητικός, σκληρός, άκαμπτος και έχει μία μανία για εξέλιξη ακόμα και αν πατήσει επί πτωμάτων. Πολλές φορές μπορούν να εκδηλωθούν εκρήξεις θυμού, έντονη επιθετικότητα κακία και μνησικακία. Δύσκολα συγχωρεί, δύσκολα ξεχνά και σε ανύποπτο χρόνο θα σε «μαχαιρώσει» λεκτικά ή σωματικά. Η αλαζονεία και η έπαρση είναι αρνητικές εκφάνσεις του χαρακτήρα. Οι άνθρωποι αυτοί δύσκολα δέχονται κριτική, θέλουν να ηγούνται και να κυριαρχούν. Σπάνια θα ρίξουν «τα μούτρα» τους για να ζητήσουν συγγνώμη. Οι όψεις προσδίδουν στον χαρακτήρα έντονα «Σκορπίσια» χαρακτηριστικά. Είναι οι άνθρωποι που θα στραφούν στο σκοτάδι ή το σκοτάδι θα τους έλκει σαν μαγνήτης. Το υπαρξιακό κενό που βιώνουν είναι τρομακτικό και σίγουρα όταν το συνειδητοποιήσουν θα εκπλαγούν. Φυσικά, χρειάζεται αυτογνωσία και ψυχοθεραπεία για να το αντιληφθούν. Πρέπει να μάθουν την αξία του συμβιβασμού, την κατανόηση και την ελαστικότητα. Το απόλυτο στην φιλοσοφία τους δεν τους οδηγεί πουθενά.

Άρης τετράγωνο/αντίθεση/σύνοδος Πλούτωνας: Οι όψεις αποτελούν ενδείξεις ενός βίαιου ωροσκοπίου. Το άτομο πολύ πιθανόν να έχει βιώσει κατά την παιδική ηλικία σκηνικά κακοποίησης όπως ενδοοικογενειακή βία ή κακοποίηση της μητέρας του. Όλο αυτό έχει δημιουργήσει αρνητικές επιδράσεις στην ψυχοσύνθεση του παιδιού με αποτέλεσμα να έχει υιοθετήσει πρότυπα βιαοπραγίας, βίας, υπερβολικής χρήσης δύναμης και κρυμμένη οργή. Ο θυμός μπορεί να ξεσπάσει κάθε φορά που νιώθει ότι υπονομεύεται η προσωπικότητα του ή τα συμφέροντα του. Αναπτύσσει πιεστικές και επιθετικές συμπεριφορές ώστε να περάσει το δικό του. Δύσκαμπτος χαρακτήρας, χωρίς ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Στην περίπτωση που βιώσει το άτομο απογοητεύσεις ή ματαιώσεις μπορεί να εκδηλώσει έντονο θυμό ή και να ασκήσει σωματική βία. Πολλές φορές δείχνει τους σεξουαλικούς κακοποιητές. Το άτομο πρέπει να μάθει να αποδέχεται τις ήττες του και τις αποτυχίες του. Χρειάζεται αρκετή ψυχοθεραπεία και αυτογνωσία ώστε να ξεπεράσει το αίσθημα της απόρριψης και τα αισθήματα μειονεξίας που βιώνει. Όλες αυτές οι συμπεριφορές μπορούν να οδηγήσουν το άτομο στον κοινωνικό αποκλεισμό ή της περιθωριοποιήση.

Άρης τετράγωνο/αντίθεση/σύνοδος Κρόνος: Μία ιδιαίτερα σκληρή όψη που δείχνει σε ένα ωροσκόπιο ότι το παιδί αυτό μπορεί να βιώσε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Μπορεί να υπήρχε ένα ιδιαίτερα αυστηρό πατρικό πρότυπο, ένας αυταρχικός πατέρας που προσπαθούσε να επιβάλλει την τάξη με εξαναγκασμό. Η όψη είναι η όψη του θύματος, θύματος σεξουαλικής ή συναισθηματικής βίας. Το άτομο είναι ιδιαίτερα ανασφαλές καθώς έχει βιώσει αυστηρή κριτική, απόρριψη με αποτέλεσμα να νιώθει ανίκανο ή αδύναμο. Η γνώμη των «αλλων» είναι το μόνιμο πρόβλημα μιας τετοιας προσωπικότητας και συνεχώς προσπαθεί να αποδείξει ότι αξίζει! Εάν δεν τα καταφέρει, αυτομαστιγώνεται, ασκεί αυστηρή κριτική στον εαυτό του και οδηγείται σε αυτοκακοποίηση. Το άτομο συνεχώς ακούει μέσα του φωνές όπως «Τι είναι σωστό», «Τι είναι λάθος», «Πρόσεχε», «Όχι», «Μη», «Δε». Πρέπει να μάθει να αποδέχεται τον εαυτό του ως έχει, χωρίς να υπακούει στις εξωτερικές κοινωνικές επιταγές γιατί αλλιώς νιώθει συνεχώς μειονεξία και κατωτερότητα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να χτίσει ισχυρές και ισορροπημένες σχέσεις.

Ήλιος τετράγωνο/αντίθεση/σύνοδος Κρόνος: Αισθήματα «μειονεξίας», «καχυποψίας», «κομπλεξισμού» αποτελούν μάστιγα για τον άνθρωπο αυτόν. Ήδη από την παιδική ηικία δεν βιώσετε ποτέ την ανεμελιά και την αθωότητα καθώς προσπαθούσε συνέχεια να εργάζεται αδιάκοπα ώστε να «είναι ο καλός μαθητής», ο «καλός φοιτητής»! Αυτό το μοτίβο ακολουθεί το άτομο και στην ενήλικη ζωή! Ως εργαζόμενος ή ως επιχειρηματίας διαρκώς νιώθει ανεπαρκής με αποτέλεσμα να οδηγείται σε συμπεριφορές «υπεραναπλήρωσης». Τι σημαίνει υπεραναπλήρωση; Μη αποδοχή της αξίας μου, των ικανοτήτων και δυνατοτήτων μου. Παραδείγματος χάρην, ένας εργαζόμενος δουλεύει 40 ώρες της εβδομάδα φτάνοντας το 90% της απόδοης του. Η ανάγκη του να δουλέψει περισσότερο, λόγου χάρη 50 ώρες φτάνοντας το 92% της απόδοσης του καλείται «υπεραναπλήρωση». Συνήθως, ένα τέτοιο ωροσκόπιο φανερώνει εκείνον που δεν μπορεί να «αποδεχτεί» τον εαυτό του, τον ανασφαλή που διαρκώς νιώθει ότι υστερεί έναντι των άλλων. Αποτέλεσμα; Η διαρκής ανισορροπία στις σχέσεις και ο ανταγωνισμός. Άτομα με αυτές τις όψεις μπορεί να είναι απότομα ,άκαμπτα, σκληρά, εκτελεστικά, υπολογιστικά.

Σελήνη τετράγωνο/αντίθεση/σύνοδος Πλούτωνας: Η Σελήνη συμβολίζει το σπίτι, την οικογένεια ενώ ο Πλούτωνας σχετίζεται με παιχνιδια εξουσίας. Η όψη δείχνει πως το άτομο πιθανώς να μεγάλωσε σε ένα βίαιοι οικογενειακό περιβάλλον, με συμπεριφορές βίας τόσο από πλευράς του πατέρα ως προς τη μητέρα ή με βίαιες συμπεριφορές ελέγχου και χειραγώγησης της μητέρας προς το παιδί. Το συναισθηματικό κενό, και ο συναισθηματικός φόβος στοιχειώνουν την προσωπικότητα του ατόμου. Ενοοικογενειακή κακοποίηση ή βιαιοπραγίες έχουν στοιχειώσει την ψυχολογία του ατόμου. Το άτομο διακατέχεται από έντονα συναισθήματα ανασφάλειας για αυτό δεν εκδηλώνεται και δεν εξωτερικεύεται εύκολα με αποτέλεσμα όταν αυτό συμβεί να πάρει δραματικές διαστάσεις. Σε περίπτωση που νιώσει συναισθηματική ανασφάλεια ή απειλή μπορεί να αναπτύξει πρωτόγνωρα συναισθήματα και να ασκήσει βία. Χρειάζεται αυτογνωσία, αυτοπεποίθηση και πολλή δουλειά με τον εαυτό του ώστε να αντιμετωπίσει κατάματα τις μειονεξίες και τις ανασφάλειες του το άτομο. Παράδειγμα, αποτελεί ο ολυμπιονίκης Oscar Pistorius που δοφοφόνησε την σύντροφο του. Ωστόσο, ο Ήλιος στην 29ο του Σκορπιού δείχνει έναν βίαιο χαρακτήρα που η ισχύς του πολλαπλασιάζεται λόγω του τετραγώνου του Άρη από τον Υδροχόο.

Τέλος, υπάρχουν και κάποιες άλλες όψεις ή κανόνες που πιθανόν να μας φανερώνουν ένα βίαιο ωροσκόπιο. Η σύνοδος, η αντίθεση ή το τετράγωνο Ερμή-Πλούτωνα δείχνουν ένα άτομο με ροπή στην λεκτική βία ή ότι το άτομο έχει βιώσει λεκτική βία και κακοποίηση. Οι όψεις αυτές όταν λαμβάνουν χώρα στους 4ο, 8ο και 12ο ηλιακό οίκο δείχνουν ψυχικές διαταραχές και ότι το άτομο είναι πιο επιρρεπές σε τέτοιες συμπεριφορές. Φυσικά, η ύπαρξη τετοιων όψεων σε ένα ωροσκόπιο δεν σημαίνει ότι αυτός ο άνθρωπος είναι εγκληματίας, κακοποιός ή βιαιοπραγεί, διαφορετικά θα ζούσαμε σε μία κοινωνία που το ½ του πληθυσμού θα ήταν κακοποιοί-εγκληματίες.